KONGSI GELAP MELAYU DI NEGERI-NEGERI UTARA PANTAI BARAT SEMENANJUNG TANAH MELAYU, 1821 HINGGA 1940-AN = Malay Secret Societies in the Northern Malay States, 1821-1940's - Mahani Musa (Monographs of the Malaysian Branch, Royal Asiatic Society, 2003)
Kajian penting ini memaparkan asal usul dan perkembangan kongsi gelap Melayu di bahagian utara Semenanjung Tanah Melayu antara tahun 1821 dan 1941. Pengarang menumpukan perhatian kepada beberapa buah pertubuhan, termasuk Bendera Merah dan Bendera Putih di Pulau Pinang, Perak dan Kedah. Kongsi gelap Melayu bermula sebagai persatuan kebajikan dan keagamaan, tetapi kemudian ada persatuan yang mengubah bentuk kegiatan mereka menjadi kegiatan berbau jenayah. Peranan mereka sentiasa menyebabkan kekacauan berlaku di masa permainan Boria, perayaan Muharam dan kegiatan kelab-kelab bola sepak.