Kepimpinan institusi pengajian tinggi dan kesejahteraan sosial merealisasikan transformasi ke arah masyarakat sejahtera - Roziah Omar; Sivamurugan Pandian; Zainal Abidin Sanusi (Akademik Kepimpinan Pengajian Tinggi (AKEPT), 2014)
Membincangkan beberapa objektif termasuk proses memperkasakan penginstitusian kesejahteraan sosial yang boleh dilakukan oleh universiti jika diberikan pengiktirafan kepada proses penerapan nilai sosial dalam pembentukan kurikulum kursus dan program di Institusi Pengajian Tinggi; membangunkan penyelidikan efektif dan berimpak tinggi di Institusi Pengajian Tinggi dalam isu mentransformasi kesejahteraan sosial dan masyarakat penyayang oleh aliran Sains Sosial; membincangkan peranan Jabatan bersesuaian seperti Pentadbiran Sosial, Kerja Sosial, Antropologi, Sosiologi, dan sebagainya dan ejensi berwajib yang berkaitan untuk bersama dalam transformasi kesejahteraan sosial; dan mengenalpasti tanggungjawab modal insan graduan universiti dalam proses transformasi masyarakat penyayang sebagai agenda sosial kesejahteraan masyarakat.