Pendekatan wasatiyyah dalam menangani keganasan pengalaman Malaysia - Abdullah Muhammad Zin (Institut Wasatiyyah Malaysia, Jabatan Perdana Menteri, 2015)
Kejayaan Malaysia dalam menangani keganasan dan fahaman ekstrim adalah hasil daripada kesungguhannya dalam melaksanakan prinsip wasatiyyah. Perlembagaan negara menyebut dengan jelas bahawa Islam adalah agama rasmi dan pada masa sama pengganut agama-agama lain dibenarkan untuk mengamalkan ajaran masing-masing dengan bebas di Malaysia. Kerajaan juga komited melaksanakan penerapan nilai-nilai serta ajaran Islam dalam pentadbiran negara, dasar dalam dan luar negara, pelan pembangunan serta meminda undang-undang negara selaras dengan kehendak Islam.