Tasawuf dan tarekat sejarah perkembangan dan alirannya di Malaysia - Mohd. Faizal Harun 1974- (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2015)
Buku ini cuba mengupas persoalan kedudukan dan perkembangan tasawuf dan tarekat di Tanah Melayu/Malaysia. Sementelahan pula, tasawuf dan tarekat kini seolah-olah dilihat sebagai sesuatu yang terasing dalam Islam oleh sesetengah pihak. Persoalan tasawuf dan tarekat dibincangkan secara menyeluruh berkaitan peristilahan tasawuf dan tarekat serta sejarahnya yang bermula pada zaman Nabi Muhammad SAW, kemudian pada zaman sahabat sehinggalah ke zaman tabiin dan seterusnya. Aspek kedatangan Islam di Alam Melayu dari sudut peranan golongan sufi dan tarekat turut diberi perhatian. Bermula dengan kedatangan para pendakwah sufi dari Tanah Arab, Islam berkembang pesat sejajar dengan aliran tasawuf dan tarekat. Penulisan ini juga melihat kepada tahap perkembangan tasawuf iaitu tahap awal, tahap selepas kemerdekaan dan akhirnya tasawuf era globalisasi. Perkembangan tasawuf tarekat turut sama membawa masuk pemikiran tasawuf (tasawuf sunni dan tasawuf falsafi) yang akhirnya menimbulkan konflik di rantau Melayu yang kemudiannya dapat diredakan dengan idea kelompok neosufis. Dalam kajian ini, penulis turut menyentuh secara spesifik kepelbagaian organisasi tarekat yang ada di Malaysia bagi menilai sejauh mana kedudukannya dalam masyarakat serta sumbangan kelompok sufi terhadap pembangunan negara. Secara umumnya penulisan buku ini lebih kepada sejarah dan tradisi kesufian yang terdapat di Malaysia yang kurang disoroti oleh pengkaji secara amnya. Semoga buku ini dapat memberikan maklumat dan panduan tambahan tentang keberadaan tasawuf dan tarekat di Malaysia, khususnya dari sudut perkembangan dan alirannya.