Aplikasi penulisan artikel jurnal (MPWS Rich Publication Sdn. Bhd., 2016)
Artikel ilmiah adalah kupasan satu dapatan yang fokus kepada sesuatu pernyataan masalah atau isu. Jika tesis mengkaji pernyataan masalah dari beberapa aspek, artikel ilmiah yang dihasilkan dari tesis tersebut boleh difokuskan kepada salah satu aspek pernyataan masalah yang dikaji dengan syarat tindakan ini tidak menyebabkan data yang pincang yang membawa kepada lemahnya kupasan dalam artikel. Anda juga boleh mengekalkan pernyataan masalah dalam tesis namun memberi fokus hanya kepada dapatan yang penting (crucial) sahaja, berbanding dengan tesis asal yang perlu melaporkan semua dapatan yang diperolehi. Bagi penulisan manuskrip artikel untuk penerbitan, anda juga perlu mengikuti format penulisan artikel yang ditetapkan oleh penerbit termasuklah saiz font, caption, jadual, rajah, rujukan serta line spacing