Kafir dan indikasinya - al-Bayanuni, Ahmad `Izz al-Din 1913-1975
Buku ini menghuraikan secara teliti dan tepat penggunaan kata-kata ini (kufur, kafir, syirik, musyrik, nifak dan munafik), dan memberikan perbedaannya antara satu dengan yang lain, berdasarkan hujjah-hujjah dari al-Quran dan Hadis Nabi s.a.w. serta membawa sekali cerita-cerita dan peristiwa-peristiwa yang berliku di sebalik kata-kata tersebut.