Jibril a.s penyampai wahyu - Mansur Abdul Hakim 1955- (Grup Buku Karangkraf Sdn.Bhd, 2015)
bril a.s. adalah ketua malaikat yang agung. Ditugaskan untuk menyampaikan wahyu ALLAH kepada Nabi Muhammad SAW. Gua Hira menyaksikan wahyu pertama diturunkan menerusi malaikat Jibril AS kepada Baginda Rasulullah S.A.W. Jibril AS selalu bersama Rasulullah SAW dalam apa jua situasi sama ada senang mahupun susah. Sudah pasti malaikat ini adalah makhluk yang amat hebat sehingga diamanahkan sebagai ketua para malaikat dan malaikat yang sangat dekat dengan kekasih Allah SWT iaitu Nabi Muhammad SAW.Justeru, untuk mengenali malaikat Jibril AS dengan lebih terperinci dalam setiap sudut, maka buku ini akan menghuraikan segala persoalan mengenai malaikat Jibril AS secara lengkap dan komprehensif. Semoga buku ini mampu menjawab setiap persoalan yang ada dalam benak fikiran kita tentang kewujudannya