Imam Ahmad bin Hanbal - Zulkifli Mohamad al-Bakri 1969- (Siri mawaqif al-ulama, 2013)
Imam Ahmad Bin Hanbal adalah seorang yang mempunyai sifat-sifat yang luhur dan tinggi, sepertimana yang dikatakan oleh orang-orang yang hidup sezaman dengannya dan juga yang mengenalinya. Beliau adalah imam bagi umat Islam seluruh dunia, juga imam bagi Dar al- Islam dan mufti bagi negara Iraq. Beliau juga terkenal sebagai sorang yang arif tentang hadis-hadis Rasulullah SAW, penerang untuk dunia, sebagai contoh dan tauladan bagi orang-orang ahli sunnah, seorang yang sabar ketika menghadapi percubaan, soleh dan zuhud.