Imam al-Syafie - Zulkifli Mohamad al-Bakri 1969- (Siri mawaqif al-ulama, 2012)
Imam al-Syafie terkenal sebagai seorang tokoh yang pemurah dengan sedikit nikmat yang dinikmatinya. Beliau terkenal dengan kefakiran pada sebahagian besar masa hidupnya. Biarpun begitu, apabila beliau memperoleh kadar pendapatan tertentu, beliau tidak keberatan membelanjakan kepada fakir miskin yang memerlukannya. Sifat ini disaksikan sendiri oleh mereka yang pernah menerima ilmunya atau mereka yang pernah bergaul dengannya.