Imam Abu Hanifah - Zulkifli Mohamad al-Bakri 1969- (Siri mawaqif al-ulama, 2013)
Kerajaan telah memaksa Imam Abu Hanifah supaya menjadi qadi semasa pemerintahan Marwan, tetapi beliau enggan menerimanya. Mereka memukul kepalanya dengan kuat. Setelah dibebaskan, beliau tidak bimbang akan penahanan atau pukulan,bahkan katanya: "Bahawa kerunsingan aku terhadap ibuku lebih sakit dan pedihdaripada pukulan di kepalaku." Mengikut riwayat pernah Ibn Habirah mahu melantiknya menjadi qadi di Kufah sehingga diugut akan dipukul di kepala dan dipenjara tetapi dengan tegas ImamAbu Hanifah berkata: "Pukulannya terhadapku hanya di dunia lebih ringan daripada hukuman dengan besi-besi di hari akhirat. Demi Allah SWT aku tidak akan menerimanyasekalipun dia membunuhku."