Imam Malik - Zulkifli Mohamad al-Bakri 1969- (Siri mawaqif al-ulama, 2013)
Imam Malik dilahirkan 13 tahun selepas kelahiran Imam Abu Hanifah. Imam Malik adalah seorang yang menghafaz al-Quran dan hadis-hadis Rasullullah SAW. Ingatannya sangat kuat dan luar biasa. Menjadi kebiasaan, beliau membuat kesimpulan mengenai hadis-hadis yang diajar oleh gurunya. Imam Malik ialah seorang imam dari kota Madinah dan imam bagi penduduk Hijaz. Beliau salah seorang dari pengikut kepada pengikut (Tabi' al-Tabiin)