Guru al-Quran profesional pembinaan karakter profesional agama - Zulkifli Mohamad al-Bakri 1969-; Jalaluddin Hasanuddin al-Bahgdadi (Pustaka Cahaya Kasturi, 2014)
Pembentukan Guru Al-Quran Profesional bukanlah semudah ucapan di bibir. Ia memerlukan komitmen yang tinggi dalam membina karakter seorang guru al-Quran yang berketrampilan dalam menyampaikan ilmu al-Quran kepada masyarakat. Justeru, terbitnya buku ini adalah merupakan manifestasi kepada Program Penarafan Guru Quran Profesional bagi mengiktiraf dan memartabatkan kerjaya Guru Al-Quran Profesional sebagai satu kerjaya mulia dan mendapat pengiktirafan masyarakat. Adalah diharapkan dengan lahirnya program ini bakal membentuk peribadi Guru Al-Quran yang disegani serta memiliki komitmen berterusan sebagai Guru Al-Quran