Dunia sama rata sejarah ringkas dunia global abad ke-21 - Friedman, Thomas L. (Institut Terjemahan Negara Malaysia, 2010)
Dalam buku Dunia Sama Rata ini, Thomas Friedman menjelaskan tentang dunia baru kepada pembaca, membolehkan mereka memahami peristiwa global yang membingungkan, yang mereka saksikan dengan mata sendiri. Berbekalkan keupayaan beliau yang tersendiri dalam menterjemahkan polisi luar negeri dan isu ekonomi yang kompleks, Friedman menjelaskan bagaimana perataan dunia berlaku pada awal abad ke-21 dan ini bermakna, negara, syarikat, komuniti dan individu dan bagaimana kerajaan dan masyarakat boleh dan mesti menyesuaikan diri dengan keadaan ini.