Umar Abdul Aziz - Zulkifli Mohamad al-Bakri 1969- (Siri mawaqif al-ulama, 2014)
Imam al-Nawawi Rahimahullah berkata: "Umar Ibn Abdul Aziz merupakan salah seorang khulafa al-Rasyidin dan manaqibnya amat banyak dihitung.â€ Beliau juga berkata: â€œ Pemerintahan Umar Ibn Abdul Aziz selama dua tahun lima bulan hampit sama dengan Pemerintahan Abu Bakar yang penuh dengan keadilan mengikut sunnah dan mematikan semua jalan kejahatan." Sufyan al-Thauri, Imam al-Syafie dan Abu Bakar Iyash Rahimahumullah pernah berkata: "Khulafa al-Rasyidin ada lima orang. Mereka terdiri daripada Abu Bakar al-Siddiq RA, Umar Ibn al-Khattab RA, Uthman bin Affan RA, Ali bin Abi Talib RA, dan Umar Ibn Abdul Aziz."