Memori seorang Jeneral - Mohd Ghazali Che Mat Jeneral Tan Sri Dato Seri Dr; Wan Hashim Haji Wan Teh Profesor Emeritus Dato' Dr. 1949-; Ong, Jessica Hai Liaw (Penerbit UPNM, 2017)
Dua peristiwa pada Zaman Perang Dua Kedua telah mendorong anak muda yang berasal dari Lenggong, Perak ini untuk menyertai Angkatan Tentera. Pertama, patriotisme yang diterap semasa di bawah pemerintahan Jepun dan kedua, keganasan tentera Bintang Tiga MPAJA yang mengakibatkan beberapa orang yang terdekat dengan keluarganya terkorban. Ketika Zaman Darurat 1, beberapa operasi membanteras pengganas komunis yang beliau pimpin telah membuahkan hasil yang mampu menarik perhatian pucuk pimpinan Angkatan Tentera yang masih di bawah pentadbiran Inggeris sehingga membawa kepada penganugerahan pingat yang amat berprestij, 'Panglima Gagah Berani' kepada beliau seawal 31 Ogos 1957. Perjalanan hidup yang dikisahkan oleh Jeneral Tan Sri Dato' Seri (Dr) Mohd Ghazali Haji Che Mat (Bersara) PGB melalui [buku ini] pastinya mampu mencuit minda dan merangsang pembaca khususnya generasi muda untuk memberi khidmat penuh jujur, dedikasi dan setia kepada tanah air yang tercinta ini, terutama dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM).