Khalifah zuhud Umar bin Abdul Aziz - Makki, Muhammad Nur al-Din Marbaw Al-Banjari (PSN Publications Sdn.Bhd, 2012)
Syeikh Nuruddin nama lengkapnya ialah Muhammad Nuruddin bin Hj. Marbu bin Abdullah bin Thayyib. Dilahirkan di perkampungan "Harus", Amuntai, Banjarmasin pada 1 September 1960 Masihi dari keluarga yang mulia dan kuat beragama. Datuknya sebelah ibu, Hj Muhammad Sobri merupakan salah seorang Ulama' besar Amuntai, meninggal dunia pada tahun 1984 Masihi. Mendapat pendidikan awal di sekolah rendah di kampung Harus. Kemudian menyambung pengajian di sekolah agama "Normal Islam"- Rasyidiah Khalidiah di Amuntai pada tahun 1974 Masihi. Pada tahun 1974 Masihi juga, beliau telah berhijrah ke Mekah bersama keluarga dan beliau menetap di sana sehingga akhir tahun 1982