Solat hari raya & adab berhari raya - Zulkifli Mohamad al-Bakri 1969- (Siri solat sunat, 2014)
Setelah sebulan segala mujahadah dan kesungguhan ibadah dipamerkan, maka kurniaan Tuhan kepada kita dengan kedatangan Syawal sebagai petanda kemenangan hamba yang benar-benar iltizam dan istiqamah dengan ibadat. Walaupun begitu, kemenangan dan kejayaan hendaklah diisi dengan penuh kesyukuran dan caranya dengan bertakbir memuji memuja Ilahi di samping mempereratkan tali silaturrahim dan meneguhkanukhuwwah Islamiah. Dalam hal ini, kita diajar untuk melaksanakan dua jalinan yang kukuh iaitu hablum minAllah dan hablum minannas. Apabila tautan ini kukuh, sudah pasti banyak natijah yang baik dan keharmonian masyarakat pasti dapat dikecapi.