The magnificence of Asmaul Husna - Sya'rawi al-Qurtubi (Pustaka Ibnu Katsir Sdn Bhd, 2017)
Asma'Al-Husna yang dimiliki Allah SWT tidak ditentukan penjelasannya dalam hadis sahih, hadis yang banyak diketahui dalam hal ini, adalah hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah RA. Beliau mengatakan: Rasulullah SAW bersabda: "Allah SWT memiliki sembilan puluh sembilan nama, ada seratus kecuali yang satu. Barangsiapa mengamalkannya, maka dia masuk syurga, sesungguhnya itu adalah ganjil dan menyukai yang ganjil." Sampai di sini sahaja dalam perbahasan hadis. Adapun dalam hadis-hadis lain yang menjelaskan tentang asma' dan pembatasannya, iaitu riwayat Tirmizi. Adapun yang ini adalah riwayat yang lemah dalam sanadnya: (Al-Walid bin Muslim) adalah lemah. Demikian yang diriwayatkan dengan beberapa jalan yang lain, semuanya adalah lemah tidak kuat, bahkan dalam sanadnya sangat lemah. Yang menjadi perbahasan adalah dalam hal tata cara beribadah dengan asma' (nama-nama) kita banyak beribadah dengan berusaha memikirkan tentang zat Allah SWT, dalam hadis disebutkan: "fikirkan tentang nikmat-nikmat Allah dan engkau janganlah fikirkan tentang zat-Nya" kerana Allah SWT tidak menyerupai seseorang, dan tidak seorang pun yang menyerupai-Nya.