Sejarah tamadun alam Melayu asal usul Melayu induknya di benua Sunda - Zaharah Sulaiman; Wan Hashim Haji Wan Teh Profesor Emeritus Dato' Dr. 1949-; Nik Hassan Shuhaimi Nik Abdul Rahman (Universiti Pendidikan Sultan Idris, 2016)
Buku ini membentangkan beberapa idea dan dapatan terbaru dalam penyelidikan ilmiah mengenai asal usul bangsa Melayu, yang pastinya akan mencetus kontroversi dan polimik berpanjangan serta menarik minat bagi mereka yang terbuka minda ingin mengetahui secara lebih mendalam tentang perkembangan tamadun di alam Melayu dan tentang penghuninya yang asal.