Adab & ilmu pengajaran kisah Nabi Musa dan Nabi Khidir - Zulkifli Mohamad al-Bakri 1969- (Pustaka Cahaya Kasturi Sdn Bhd, 2015)
Adab memainkan peranan utama dalam mencapai dan menghasilkan ilmu. Kami mendapati uslub al-Quran yang penuh dengan kemukjizatan jelas menunjukkan kepada kita betapa adab satu hal yang penting dalam membentuk keperibadian seseorang pelajar dan meraih ilmu dengan sebanyak mungkin. Ia perlu disemai sehingga sebati dalam jiwa seseorang penuntut. Dengan menginsafi perlakuan Nabi Allah Musa AS terhadap Nabi Khidir AS jelas menunjukkan kepada kita, sifat tawaduk boleh memberi kesan yang besar dalam membentuk sifat insani yang diredhai Allah SWT. Janganlah sekali-kali kita menjadi golongan yang tidak beradab dan muflis akhlak kerana ia sebenarnya menafikan hakikat ilmu. Justeru, marilah sama-sama kita membaiki dan memperbaiki akhlak kita sehingga mencapai kepada makarim al-akhlak selaras dengan kebangkitan Rasulullah SAW untuk menyempurnakannya.