Manifesto budaya pupus bahasa, pupuslah bangsa - Asraf (Persatuan Linguistik Malaysia, 1996)
Buku ini berisi 4 memorandum tentang isu bahasa Inggeris dan 21 makalah yang ditulis oleh para ahli akademik, bahasawan, budayawan dan cendekiawan tentang bahasa Melayu dan bahasa-bahasa lain. Keseluruhan isi buku ini merupakan satu manifesto Budaya untuk mempertahankan Dasar Pendidikan Kebangsaan dengan bahasa Melayu sebagai satu-satunya bahasa penghantar ilmu dari peringkat sekolah rendah hingga peringkat institusi pengajian tinggi