Masyarakat dan budaya Melayu - Ismail Hamid (Dewan Bahasa dan Pustaka Kementerian Pendidikan Malaysia, 1988)
[Buku ini] merupakan buku rujukan yang memaparkan latar pemikiran dan kebudayaan Melayu. Pengarang membincangkan tahap perkembangan pemikiran Melayu dari zaman praIslam hingga ke zaman moden yang berhubung dengan kepercayaan, nilai estetik, adat, sistem politik dan undang-undang pendidikan, perubatan dan kesenian Melayu.