Perlawanan di Bali - Zulhabri Supian (Dubook Indo, 2016)
Pembangunan di Bali semakin tidak terkawal dan tidak manusiawi, siapapun yang pernah ke Bali pasti menyedari hal ini dengan lambakan hotel dan kesesakan jalan raya yang menghampiri Jakarta. Reklamasi bukan hal mendesak, lebih mustahaka dalah mengurus semula Bali agar pembangunan bersifat berkelanjutan. Mekis pembangunan berkelanjutan akan memberi manfaat panjang kepada orang Bali, sesungguhnya itu yang tidak digini pelabur serakah yang cenderung kepada pembanguann berkehanyutan supaya cepat dikaut untungnya dan tatkala Bali rosak, mereka memburu destinasi baru untuk dihanyutkan. Begitu dan begitu seterusnya modus operandi mereka.