Halal haram dalam Islam - Qaradawi, Yusuf 1926- (Pustaka Cahaya Kasturi Sdn Bhd, 2013)
• Menjawab dan menghurai permasalahan ummah pada masa kini • Memperkenalkan masyarakat kepada dalil-dalil, sama ada secara naqli atau aqli • Memimpin pembaca untuk makrifah dan mengenali cara istinbat hukum • Menjelaskan bagaimana penggunaan kaedah Usul Fiqh dan kaedah Fiqh • Mengemukakan fatwa ulama dan pendapat mereka • Mendahulukan maslahah dan juga menolak mafsadah dalam mengemukakan hukum ijtihad • Tidak terikat dengan hanya satu-satu mazhab • Menjawab isu-isu kontemporari dan moden dengan menghubungkah illah pada qias