Al-imam al-'adil pemimpin yang adil : rahmat untuk rakyat - Zulkifli Mohamad al-Bakri 1969- (Siri siyasah, 2014)
Sebuah kerajaan Islam yang adil ialah kerajaan yang mana para pemimpin dan pegawai tadbir agensinya terdiri daripada orang Islam yang beriltizam dengan Islam dalam diri mereka. Seluruh dasar-dasarnya disediakan berdasarkan Islam. Kerajaan ini berusaha melaksanakan Islam di dalam dan di luar negerinya. Sikap atau pendirian dalam atau luar negeri adalah Islam, patuh secara mutlak kepada hukum Allah SWT. Matlamatnya sama ada di dalam atau di luar negeri adalah semata-mata untuk Islam manakala syiarnya ialah menegakkan kerajaan agama Allah SWT, menyatukan ummah, menghidupkan sunnah Rasulullah SAW, memenangkan syariat Allah SWT dan berjihad pada jalan Allah sehingga kalimah Allah SWT menjadi tertinggi di dunia. Begitulah menurut Syeikh Said Hawwa. Semoga buku pemimpin yang Adil ini dapat member manfaat kepada kita semua dalam memahami Fiqh Politik Islam yang dibahaskan oleh tokoh ilmuan Islam sejak dahulu lagi.