Bayan Linnas cadangan pindaan akta 355 satu pendapat - Zulkifli Mohamad al-Bakri 1969- (Pustaka Cahaya Kasturi, 2016)
Usul persendirian bagi mencadangkan Rang Undang-Undang (RUU) Ahli Persendirian, bernama Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016, yang dibentangkan oleh Ahli Parlimen Marang di Dewan Rakyat pada 26 Mei 2016 telah menimbulkan pelbagai reaksi dalam masyarakat. Di samping sebahagian pihak menyambut baik cadangan tersebut, muncul juga pihak-pihak yang skeptical dengan RUU tersebut dan meolaknya atas alasan bertentangan dengan perlembagaan, bukan keutamaan, pertentangan dengan Maqasid al-syariah, dan hanya berkepentingan survival politik individujuga parti tertentu, tidak kurang juga respon negative yang diterima daripadasebahagiann ahli parlimen bukan islam yang bemata-matian menolak asal-usul persendirian tersebut tanpa mengambil kirakeperluan mendesak warganegara Muslim yang lain. Atas sebab inilah, makalah ini muncul bagi menjelaskan salah faham dan kejahilan beberapa pihak yang keliru, atau masih berdiam diri, daripada aspek yang lebih luas seperti sejara, perundangan, maqasid al-syariahdan aspirasi asal penubuhan undang-undang ibu, Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965, merentasi perbezaan politik, ras dan agama. Semoga keputusan kita pada hari ini. InsyaAllah