Efektif Bahasa Melayu asas - Mat Zaid Hussein; Samsur Rijal Yahaya; Ahmad Sabri Abdul Samat; Norizah Hassan; Norfaizal Jamain (Penerbit Universiti Malaya, 2018)
Buku ini memperkenalkan modul dan komponen pengajaran dan pembelajaran bahasa Melayu asas yang efektif dan mudah dipelajari dan difahami oleh pelajar terutamanya pelajar atau penutur asing yang mempelajari bahasa Melayu.