Cinta serata alam - Fazilah Idris; Syaidatun Nazirah Abu Zahrin; Mohamad Sabri Haron (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Alam tidak bermakna tanpa cinta dan manusia adalah khalifah Allah SWT yang ditugaskan untuk mentadbir alam. Cinta adalah satu keutamaan yang diajar oleh Pencipta manusia dan seluruh alam itu sendiri, iaitu Allah SWT. Manifestasi daripada rasa kecintaan, maka lahirlah buku Cinta Serata Alam ini yang menggabungkan konsep kecintaan yang mutlak kepada Allah SWT. Cinta dan ujian tidak dapat dipisahkan daripada setiap inci kehidupan insan yang bernama manusia. Kita adalah watak dalam pentafsir, penakluk dan penerima cinta yang dianugerahkan oleh-Nya yang menjadi nikmat dan menerima setiap ujian daripada-Nya dalam mengubah dan membangun diri menjadi insan yang cemerlang. Buku Cinta Serata Alam ini adalah manual rujukan diri dalam pelbagi fungsi daripada dimensi dan refleksi yang berbeza dalam erti kata yang lebih luas, iaitu gerapan nilai Islam dalam bahasa yang cukup mudah dan energetic. Jesteru, cinta menuntut pengorbanan yang besar dalam kehidupan sehingga mengghasilkan suatu kristal yang benar-benar utuh sebagai aksiologi yang mampu didukung dalam pengembaraan merentas kehidupan menuju akhirat yang abadi.