Sejarah masyarakat India di Malaysia - Azharudin Mohamed Dali (Penerbit Universiti Malaya, 2012)
Sebagai satu daripada kumpulan utama dalam masyarakat di Malaysia, orang India mempunyai jaluran sejarah yang panjand dan cukup unik dalam konteks perkembangan negara ini. Walau bagaimanapun, sehingga kini tidak banyak kajian masyarakat yang terdiri daripada berbagai-bagai seperti masyarakat Tamil yang menjadi kelompok dominan dalam masyarakat India di Malaysia, mahupun kumpulan-kumpulan lain seperti Sikh, Ceti, Chettiar dan India Muslim. Buku ini memberikan perhatian bukan sahaka mengenai asal-usul kedatangan masyarakat India, namun lebih penting lagi berbagai-bagai rupa bentuk transformasi ekonomi, sosial dan politik yang berlaku kepada masyarakat ini sejak sekurang-kurangnya abad ke-19 hingga abad ke-20.