Pengenalan kepada pemprosesan fizikal mineral - Shahrizam Saad; Faizul Che Pa; Abdullah Chik; Mohamed Faisol Mohamed Nor (Penerbit Universiti Malaysia Perlis, 2013)
Objektif utama penulisan buku ini adalah untuk memperbanyakkan bahan rujukan berkaitan pemprosesan mineral dalam medium Bahasa Melayu bagi kegunaan para pelajar dan masyarakat secara amnya. Pemprosesan mineral adalah satu kaedah yang digunakan untuk pengekstrakan bijih bagi mendapatkan mineral atau logam berharga yang dikenali sebagai konsentrat. Bermula daripada aktiviti perlombongan, bijih yang dilombong seterusnya akan menjalani beberapa peringkat proses untuk memisahkan konsentrat daripada mineral reja