Makmal komputer kenali dan tadbir - Raja Aida Raja Shaharuddin; Rokiah Bahari; Rosdina Rahiman (Penerbit Universiti Teknologi Malaysia Press, 2008)
Bagi mendepani era globalisasi, peranan Teknologi Maklumat dan Komunikasi menjadi amat penting. Untuk mendepani cabaran ini ke arah merealisasikan matlamat Lebuh raya Multimedia (Multimedia Super Corridor) dan Wawasan 2020, pengintegrasian ICT dalam aspek pengajaran dan pembelajaran amat bertepatan. Namun, hasrat ini tidak mungkin tercapai tanpa didukung prasarana yang lengkap. Sehubungan itu, pembangunan makmal komputer perlu memenuhi pelbagai aspek yang merangkumi pelan lantai, reka bentuk ruang dalaman (jenis lantai, pintu dan tingkap), peralatan perabot, susun atur, perkakasan, dan perisian. Penyenggaraan berterusan turut memainkan peranan penting dalam memastikan makmal komputer berkeupayaan menyokong aktiviti pengajaran dan pembelajaran berbantu komputer serta e-learning. Buku ini sesuai dibaca oleh individu, para guru, penyelia makmal komputer sekolah, dan orang ramai yang berminat untuk mengetahui tentang makmal komputer dan operasi yang berkaitan dengannya