Cabaran akidah pemikiran Islam liberal - Mohammad Ariffin Ismail
Gerakan liberalisme adalah pengaruh falsafah liberalisme yang berkembang di negara Barat seterusnya merebak ke dalam agama Islam sepertimana yang berlaku terhadap agama Yahudi (Liberal Judaism) dan juga Kristian (Kristian Liberal).