Bimbingan para solihin - Mohd. Dzul Khairi Mohd. Noor (Grup Buku Karangkraf Sdn.Bhd, 2016)
SENTIASALAH ' berselera' untuk bersolat, kerana solat merupakan santapan yang lazat lagi enak pemberian ALLAH SWT. Nabi Muhammad SAW ketika menggambarkan keasyikan Baginda dalam mengerjakan solat berkata; 'Penyejuk mataku,' Zainab tenggelam dalam keasyikan bersolat sehingga dia mengikat dirinya dengan tali semasa mengantuk. Tindakannya ditegur oleh Nabi SAW kemudiannya. Mereka yang tidak mengambil berat soal ibadat, malah melengahlengahkan solat, maka ALLAH SWT juga akan melengah-lengahkan pemberian nikmat kepada mereka. Imam al-Nawawi mengupas hadis Nabi SAW berkenaan orang yang melewatkan solat dalam Syarah Sahih Muslim; "Yang berada akhir dalam saf solat (melewatkan solat), akan terlewat mendapat rahmat NYA, fadilat-NYA, tidak dinaikkan martabat dan seumpama dengannya." Solatlah dengan khusyuk, dan berusaha untuk menumpukan perhatian terhadap setiap gerakan dan bacaan dalam solat. Meskipun gangguan tetap datang, namun usaha mesti diteruskan dengan gigih