Pintu masuk ke Jepun penduduk dan masyarakatnya - Itasaka, Gen 1922-2004 (Dewan Bahasa dan Pustaka, Kementerian Pendidikan Malaysia, 1995)
[Buku ini] merupakan sebuah buku yang ringkas dan cukup mudah tentang Jepun moden. Buku ini memaparkan tentang kehidupan orang Jepun, faktor latar belakang, kehidupan mereka seperti politik, ekonomi, kebudayaan, industri dan teknologinya.