PEN'CHINA'AN MALAYSIA : TERGADAIKAH TANAH KEDAULATAN BANGSA? (Abad Sinergi Sdn Bhd, 2018)
Globalisasi mencetuskan pertembungan peradaban yang dulunya berdepan dengan peng'Amerika'an, kini berubah dengan kebangkitan China. Buku ini akan membawa kita menilai apakah kepentingan dan fungsi projek OBOR (One Belt One Road) terhadap ekonomi, dasar luar, keselamatan (hegemoni) dan strategi China. Adakah projek OBOR ini hanya sekadar satu projek propaganda ataupun projek ini sangat penting kepada negara China untuk merealisasikan impian mereka menjadi kuasa dunia? Meneliti senario di Malaysia, dengan melihat kebanjiran pelaburan dari China, adakah agenda pen'China'an ke atas Malaysia melalui projek OBOR adalah satu persepsi atau realiti? Buku ini mengemukakan rangkuman fakta dan maklumat secara komprehensif agar pembaca boleh melakukan penilaian dan pertimbangan sendiri terhadap persoalan di atas