VEHAEN : SATU CERITA : Kalau rindu, kenang aku dalam doa kau ya? - Ainul Farihah (Manes Wordworks, 2024)
Batu-bata disatukan dengan simen. Kepingan papan dan kayu disatukan dengan paku. Hati manusia pula disatukan dengan... iman dan ukhuwah! Di bumi Birmingham, Universiti Vehaen menyaksikan sendiri titian persahabatan yang dibina antara tiga sahabat. Rif’at si anak Gaza berperibadi mulia; Imran si bekas taiko sekolah; Amrullah yang membawa beban masa lalunya sendiri. Rif’at, anak angkat kelahiran Palestin yang membesar di Malaysia mengimpikan sebuah tali persahabatan yang terbina dengan reda Allah. Ukhuwah, kadang-kadang bagi motivasi untuk kita lakukan sesuatu yang dapat membawa kita ke syurga. – Rif’at Imran, pelajar bermasalah yang mula insaf dan berubah ke arah kebaikan setelah mengenali Rif’at. Peluang paling besar yang aku rasa Allah pernah bagi pada aku, peluang untuk kenal dia. – Imran Amrullah, pengalaman menjadikannya lebih matang. Ketabahannya melayan kerenah Imran lama-kelamaan membuatkan ukhuwah mereka semakin rapat. Kalau dulu aku doakan kau tak jejak syurga, sekarang Allah kasi peluang untuk kita atur langkah sama-sama ke syurga. Indah kan aturan Ilahi? – Amrullah Dalam kemanisan bersahabat, mereka diuji dengan pelbagai dugaan untuk menguji keutuhan ukhuwah yang terbina itu. Mampukah mereka bertahan dengan ujian-ujian ini?