BOHONG DI DUNIA - Hamka (JT Publishing House Sdn Bhd, 2022)
“Perkara-perkara yang tidak bertahan lama adalah di bawah naungan awan, teman yang jahat, cinta pada perempuan, berita bohong dan banyaknya harta benda.” (Ibnu Muqaffa’) Pangkal segala dosa terbit daripada sikap berbohong, tidak kiralah kepada manusia mahupun Sang Pencipta. Dengan berbohong, segala kepercayaan habis diracik, yang terbina hancur luluh. HAMKA berusaha membongkar hujung pangkal sikap berbohong dari berbagai sisi pandang yang berasingan; dari sudut Islam, falsafah dan psikologi. Bohong di Dunia merungkaikan perbahasan bohong — suatu sikap kemunafikan, termasuklah menebas lalang kejahilan yang menuntun ke arahnya, dan menyajikan ramuan dalam mengubati kebiasaan dalam berbohong.