RENTONG - Shahnon Ahmad (JIWA sebuah imprin oleh JT Publishing House Sdn Bhd, 2024)
Rentung adalah novel pertama Shahnon Ahmad. Selain dari penyelesaiannya yang amat melodramatik di mana watak antoganisnya menemui ajal, cara penyampaiannya cukup berkesan dan membayangkan sesuatu yang amat baru dalam perkembangan Kesusasteraan Melayu; malah baru kalau dibandingkan dengan Kesusasteraan Indonesia sekali pun. Latarnya adalah kampung tempat kelahiran Shahnon sendiri. Novel ini lebih kemas dan penuh dengan irama.