Terhempasnya Pesawat MH747 - Helmi Effendy (Buku Mahakarya, 2022)
Pesawat MH747 terhempas di sebuah pulau aneh. Hutan tropika, tetapi ada salju yang turun dari langit terbuka. Anehnya, pokok-pokok ini mampu hidup seperti matahari masih memberikan kehangatannya. Tak cukup dengan salju, pulau itu dipenuhi oleh haiwan-haiwan pemangsa dari zaman ais yang memburu mangsanya, puak manusia yang sudah pupus sejak ribuan tahun lalu. Juga tidak ketinggalan, wabak penyakit yang membunuh. Kumpulan penumpang yang terselamat daripada nahas itu harus saling bekerjasama untuk memastikan mereka terus kekal hidup. Khairul Anuar, seorang bekas penipu tiba-tiba dipilih sebagai ketua mereka. Dia seperti mendapat peluang kedua untuk menebus semula dosa-dosa silamnya. Mampukah mereka keluar hidup-hidup dari pulau itu? Atau mampukah mereka membina kehidupan untuk kali kedua.