Di Situ Langit Dijunjung = The Weight of Our Sky - Alkaf, Hanna (Buku Fixi Sdn Bhd, 2019)
Tarikhnya Mei 13, 1969. Melati Ahmad sepertinya seorang gadis berusia 16 tahun yang sering kita jumpa – meminati filem dan obses dengan kumpulan muzik The Beatles. Tapi Melati lebih dari sekadar itu; dia percaya bahawa tubuhnya adalah tempat tinggal kepada Jin yang memberi bayangan-bayangan kematian ibunya sebagai satu bentuk ugutan. Hanya apabila keperluan Jin dipenuhi, barulah semua bayangan ngeri akan lenyap. Niat awal untuk menonton filem selepas sesi persekolahan tamat berubah menjadi sebuah mimpi ngeri. Kuala Lumpur menangis dengan darah dan jerit- pekik dalam satu rusuhan kaum antara Cina dan Melayu. Air mata dan peluh menitis tiap derap di jalanan, mengharung Kuala Lumpur yang bergegar. Mel dirundung kesedihan tak terjelaskan. Langkah diderap semakin kencang mengejar ibunya. Tetapi Jin yang bijak dan kejam, oh, ia penuh dengan helah dan tipu daya!