MANIPULASI - Firdaus MFD (Buku Fixi Sdn Bhd, 2025)
Rudi Rais adalah seorang penulis yang masih meratapi kehilangan isterinya. Ketika kembali ke kampung halaman setelah sedekad, dia terjerat dalam satu kes pembunuhan kejam yang menggemparkan negara. Episod mimpi yang dialami bagai memaksanya untuk menggali kebenaran yang ternyata lebih mengerikan. Firasatnya mengatakan ada sesuatu di luar jangkaan akal manusia yang mengikat semua yang terlibat – ilmu hitam dan manipulasi realiti. Sesedarnya di dalam sebuah bilik tahanan, Rudi dapati dia dituduh sebagai pembunuh. Semakin dia disoal siasat, semakin kabur garis antara realiti dan ilusi. Siapa sebenarnya yang mengawal hidupnya? Adakah dia hanya biduk percaturan licik seseorang, atau diakah dalang sebenarnya?