JEMBALANG SAKONG - Khairul Nizam Khairani (HR Distributor Sdn Bhd, 2025)
Jembalang Sakong, makhluk mitos yang menjadi buah mulut penduduk daerah Sakong sejak berdekad lamanya. Dikatakan kemunculan Jembalang Sakong adalah amaran kononnya ada malapetaka yang akan berlaku. Setelah terlihat kelibat makhluk aneh sewaktu melakukan operasi di Hutan Sakong, Harun dan sepasukan Polis Hutan telah diserang hendap pengganas komunis dan hanya Harun yang terselamat. Setelah pulang ke pangkuan keluarganya, Harun terus diburu jelmaan makhluk aneh itu yang dia percaya adalah Jembalang Sakong. Bimbang keselamatan keluarganya terancam dek makhluk misteri itu, Harun mengambil keputusan untuk kembali ke Hutan Sakong dan hilang tanpa dapat dikesan. Berdekad kemudian, sewaktu melalui daerah Sakong, anak Harun iaitu Shakir terlihat kelibat makhluk bersayap yang menyebabkan dia mengalami kemalangan jalanraya dan mengakibatkan dia koma. Setelah tersedar dari koma, Shakir menjadi obses dengan makhluk itu yang dia percaya adalah Jembalang Sakong, makhluk yang sama yang menjadi misteri kepada kehilangan ayahnya. Kerana obsesinya terhadap Jembalang Sakong, Shakir kembali ke daerah Sakong walaupun ditegah ibunya dan juga kekasihnya, Intan. Berpandukan pada buku nota yang ditinggalkan ayahnya, Shakir cuba merungkai misteri Jembalang Sakong dan kaitan makhluk mitos itu dengan misteri kehilangan ayahnya. Namun rahsia yang dibongkar mungkin tidak mampu dihadapinya.