RIWAYAT HIDUP DAN PERISTIWA PADA ZAMAN UWAIS AL-QARNI : MUTIARA SUFI YANG TERSEMBUNYI DAN TERBAIK DALAM KALANGAN TABIIN - Uwais Ahmed Akhtarul Qaderi (The Biblio Press, 2021)
Uwais al-Qarni bukanlah mitos-empunya nama ini benar-benar hidup pada zaman Rasulullah. Gaya hidup dan kecintaannya yang tinggi terhadap Nabi memungkinkan kewujudan beliau diperakukan oleh Nabi. walaupun kedua-duanya tidak pernah bertemu secara bersemuka-namun kedua-duanya saling berhubung secara misteri. Kisah ini berkisarkan keperibadian beliau yang tersembunyi, yang selalu terselindung daripada pandangan khalayak. Kehidupannya adalah ketakwaan, selalu dekat kepada Sang Pencipta. Kecintaannya terhadap kesunyian dan tawakkul (keberserahan kepada Allah) ialah akar kepada kisah ini.