SANG PENGUASA - Machiavelli, Niccolo (The Biblio Press Enterprise, 2025)
Sebuah karya penting dunia yang mencetuskan pemikiran peri pentingnya kestabilan politik dan kuasa di mana keberlangsungan sebuah negara terletak pada beban Sang Penguasa yang terpaksa melakukan apa sahaja demi matlamat agung mereka. Nicollo Machiavelli, sebuah nama yang masyhur dalam dunia pentadbiran, sejarah dan geopolitik dunia. Pada umur 29 tahun, Machiavelli dijadikan diplomat untuk menjaga wilayahnya dari ditakluk. Beliau menulis The Prince ini dalam kegagalan dan beliau menggubal sebuah modul, bagaimana untuk mendapatkan semula kuasa. Semua karya agung dunia pada ketika itu ditelaah untuk menyiapkan adikarya ini. Malangnya, beliau tidak sempat memegang karya The Prince kerana karya ini cuma diiktiraf dan diterbitkan lima tahun selepas kematiannya.