PERJUANGAN KAUM PEKERJA LADANG ASAHAN : kisah pahit getir perjuangan pekerja ladang getah - Teo, Cheng Hai (Pusat Sejarah Rakyat Berhad, 2015)
Buku 'Perjuangan Kaum Pekerja Ladang Asahan' memaparkan kisah penderitaan dan perjuangan para pekerja berbilang kaum dari ladang getah Bukit Asahan, Melaka menentang penindasan. Mereka telah bangkit menuntut hak mereka dengan menganjurkan perarakan bersejarah bermula dari Bukit Asahan, Melaka pada 14 April 1967 hingga tiba di Kuala Lumpur. Sejumlah pemimpin mereka ditangkap dan dimasukkan ke dalam penjara di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Perjuangan ini melambangkan perpaduan dan setiakawan para pekerja berbilang kaum yang bersatu padu dalam perjuangan membela nasib bersama. Penerbitan buku ini ialah salah satu daripada projek Pusat Sejarah Rakyat untuk menghasilkan karya-karya yang bertolak daripada ‘pandangan dari bawah’, yakni daripada perspektif rakyat yang terlibat dalam pelbagai perjuangan dalam sejarah tanah air kita.