Panglima Salleh Selempang Merah - Zaharah Nawawi (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2025)
Nama panglima Salleh terukir dalam sejarah tanah air kerana kepahlawanan menentang pasukan komunis yang bermaharajalela di kawasan selatan tanah air khususnya di Johor. Peristiwa berdarah yang tragik ini berlaku di sekitar penghujung zaman Perang Dunia Kedua. Nama Panglima Salleh telah menjadi “sinonim” dengan selempang merah kerana di situlah lambang kegagahan dan kepahlawanan beliau. Novel sejarah ini membawa kembali kenang-kenangan perjuangan dan tuntutan keilmuan dapat menghapuskan kezaliman dan kemungkaran. Semoga novel ini dapat menimbulkan kembali keutuhan dan ketahanan bangsa Melayu di mata dunia.