50 idea falsafah yang patut anda ketahui - Dupre, Ben (Institut Terjemahan & Buku Malaysia, 2023)
Dalam sebahagian besar sejarahnya yang panjang, falsafah mempunyai pengalamannya sendiri bagi orang berbahaya yang mengemukakan idea berbahaya. Berdasarkan kekuatan idea mereka yang kononnya subversif, descrates, spinoza, hume dan rousseau, sekadar menyebut beberapa nama telah diugut dengan pengucilan, dipaksa menangguh penerbitan karya mereka, dinafikan kedudukan profesional atau dibuang daerah.kisah yang diketahui ramai ialah anggapan athens terhadap socrates sebagai seorang yang mempunyai pengaruh yang sangat buruk sehingga beliau dihukum mati