50 idea seni bina yang patut anda ketahui - Wilkinson, Philip (Institut Terjemahan & Buku Malaysia, 2023)
Buku ini berkisar tentang idea utama telah mendukung seni bina Barat sejak zaman Yunani purba hingga hari ini. Idea ini meliputi pelbagai bidang daripada bidang teknologi kepada perhiasan, daripada perancangan kepada seni kraf, dan daripada cara menginterpresikan masa silam kepada cara membina untuk masa depan. Hal ini juga termasuklah cetusan intelektual yang menghasilkan Gothik zaman pertengahan, tanggapan di sebalik idea kota taman dan inovasi teknologi yang membina pencakar langit