50 idea psikologi yang patut anda ketahui - Furnham, Adrian (Institut Terjemahan & Buku Malaysia, 2023)
Psikologi mempunya penyokong dan pengkritiknya. Sesetengah pihak berpendapat bahawa psikologi ialah "ratu sains sosial" yang perkembangan, wawasan dan penerapannya menjadi rahsia kesihatan, kebahagiaan dan kemajuan. Pengkritik melihat ahli psikologi sebagai pengamal yang menipu , malah berbahaya sama ada dari segi akal atau idea dan amalan yang salah