Sejarah Dunia : 50 peristiwa penting yang patut anda ketahui - Crofton, Ian (Institut Terjemahan & Buku Malaysia, 2023)
Semestinya ramai yang beranggapan bahawa terlalu menjengkelkan dan berani untuk mendakwa bahawa sejarah dunia dapat diringkaskan ke dalam buku ini. Malah sejarah 'pendek' dunia juga adalah lebih panjang. Namun begitu, matlamat di sini bukan untuk memberikan tinjauan secara amat meluas tentang kisah kemanusiaan, sebaliknya untuk memfokuskan perkembangan terpenting yang tertentu dan dengan itu memberikan asas kepada para pembaca supaya mereka boleh menambah pengetahuan tentang sesuatu topik itu